Kuchnia molekularna
Uczniowie naszych klas pierwszych uczestniczyli 10 lutego b.r. w warsztatach kuchni molekularnej zorganizowanych w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach.
Mogliśmy przygotować m.in. kawior z marchewki, lizaki z owocami liofilizowanymi, kaczkę w pesto przygotowana metodą sous vide, balon z mozzarelli z galaretką pomidorową posypaną bazylią. Degustowaliśmy również drinki molekularne z buzującą pianką, chipsy z bazylii przygotowane w ciekłym azocie oraz lody serowe z karmelowych pianek. Pokazy kuchni molekularnej zawsze cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem, nic dziwnego – to smaki, zapachy, zabawa, nauka, ciekawostki z pogranicza fizyki i chemii, a nawet upominki.
Prowadzącym spotkanie był niekwestionowany autorytet w tej dziedzinie – Łukasz Konik.
Jolanta Rudzka